Co warto wiedzieć o herbatach

herbata

Od ponad 5 tysięcy lat napar ten nie tylko przyprawia nasze kubki smakowe o dreszcze ale ma także działania lecznicze, pobudzające oraz kojące. Herbata jest pozyskiwana z  pąków i liści pąków rośliny Camellia sinensis lub jej odmiany. Wyróżnia się 6 rodzajów: czarna, zielona, turkusowa, czerwona, żółta oraz biała. 

Herbata – gatunki

Na przestrzeni lat dzięki badaniom i pracy botaników udało się wyróżnić aż dwadzieścia trzy gatunki herbaty w 380 różnych odmianach. Proces jej uzyskiwania jest zależny od rodzaju liści, warunków oraz narzędzi do pracy. Dzięki fantastycznym właściwościom herbata zaznacza się w historii na wielu płaszczyznach, przez lata kształtowała się jej etykieta spożycia oraz sposoby parzenia, miała wpływ na muzykę, kulturę, religię czy poezję, do dnia dzisiejszego jest nieodłącznym elementem większości jadłospisów ludzi na całym świecie.

Geneza herbaty

Pierwsze wzmianki i legendy o okryciu herbaty głoszą, że w roku 2737 p.n.e mityczny cesarz, ojciec chińskiej medycyny Shen Nong po długiej wędrówce położył się by odpocząć pod drzewem, który jak się okazało, był drzewem herbacianym. Pod wpływem wiatru kilka listków wpadło do gotującego się kotła z wodą, którą wcześniej cesarz sobie przygotował. Po spożyciu zorientował się, że woda smakuje słodko, orzeźwiająco i dodała mu energii. Fakty są jednak trudne do ustalenia, pierwsze potwierdzone chińskie zapiski dotyczące herbaty pojawiają się dopiero X wieku p.n.e. Swoją podróż poza granice Chin zaczęła od Japonii, kiedy w 803 roku n.e. mnich Dengyō Daishi przywiózł pierwsze nasiona krzewu herbacianego, gdzie rozpoczęto jej uprawę, następnie w  w Mongolii pod koniec V wieku n.e., a poźniej w Tybecie w 620 n.e. Z każdym nowym miejscem podejście kulturowe, sposób parzenia jak i smak herbaty nieco się zmieniał.

Herbata w Europie

Do Europy herbatę przywieźli Holendrzy na początku XVII wieku. Do Polski dotarła w 1664 roku z Francji, na dworze króla Jana II Kazimierza. Początkowo była traktowana jako napój leczniczy, dopiero w drugiej połowie XVIII wieku przyjęto zwyczaj picia herbaty jednak ze względu na jej wysoką cenę mogła sobie na to pozwolić tylko wysoce postawiona klasa społeczna.

Źródło: Eherbata.pl